Felső-Garam-régió (Horehronie)

   Turisztikai célpontok | Városok és falvak | Térképek | Térkép | Kirándulások  
Szállásbiztosítás és egyéb szolgáltatások


    A Felső-Garam régió hajdan Zólyom vármegyéhez tartozott, ma a Besztercebányai (Banská Bystrica) és a Breznóbányai (Brezno) járáshoz tartozik. Szlovákia közepén a Garam-völgyében, a Zólyomi-medencében, a Garam forrásától Garamszegig (Hronsek), a Besztercebányai járás végéig terjed. A Garam Szlovákia második leghosszabb folyója (298 km), Párkánynál (Štúrovo) ömlik a Dunába. A folyó felső folyását északról a Keleti-Alacsony-Tátra (Krážovohožská čas Nízkych Tatier), délen a Vepor-hegység (Veporské vrchy), majd Breznóbányától (Brezno) a Nyugati-Alacsony-Tátra (Ďumbierska čas Nízkych Tatier) , majd ismét északról az Óhegyi-Tátra (Starohorské vrchy), nyugatról a Körmöci-hegység (Kremnické vrchy), délnyugatról a Zólyomi-medence, majd a Nagy-Fátra (Vežká Fatra) határolja. Az itt élő lakosság népi művészetének jelentős részét megőrizte, ez megnyilvánul a mindennapi életében és általában az életvitelében is (nyelvében, ruházatában, dalaiban, táncaiban).
    A régió központja a 78 ezer lakosú Besztercebánya (Banská Bystrica), a Besztercebányai tartomány adminisztrációs központja, egyben fontos turistaközpont változatos történelemmel, történelmi épületek sokaságával (városfalak, templomok, városháza, történelmi városközpont, a Szlovák Nemzeti Felkelés múzeuma), a Felső-Garam régió gazdasági központja. Itt kezdődött 1944. augusztus 29-én a Szlovák Nemzeti Felkelés.
    A városban és környékén több emlékmű emlékeztet a II. világháború szomorú eseményeire, pl. a Szlovák Nemzeti Felkelés Múzeuma, Keremcse (Kremnička), Kallós (Kalište), Balázs (Baláže) stb.
    Besztercebánya (Banská Bystrica) egy 12. századi településből 1255-ben vált szabad királyi bányavárossá. Eleinte ezüstöt, majd a 14. századtól rezet bányásztak (Úrvölgy -- Špania Dolina). A bányaszat fénykora a 15. század végén és a 16. század elején volt, a krakkói Thurzó és az augsburgi Fugger családok idején. A város történelmi központja a kapuerőddel, egyházi épületekel, polgári házakkal önmaga is műemlék. Az óvárost fal vette körül (több helyen újjáépítették), a védőbástyák megmaradtak. Az óváros domináns épületei a Boldogasszony templom (a benne lévő oltár Lőcsei Pál mester műve) és a Szentkereszt templom, valamint a gótikus stílusú városháza, amelyben a Területi képtár található, és a Mátyás ház. A 16. században épült kéttornyú Xavéri Szent Ferenc templom egy átalakított téren áll, az óratornya ferde, ez egyben a kilátótorony is. Több polgári ház (pl. a Thurzó ház - amely ma múzeum -, a Benicky ház stb.) vonzzák a belföldi és külföldi látogatókat.
    A város közelében kitűnő sportolási lehetőségek találhatók: turisztika, kerékpárturisztika, agroturisztika - Körmöci-hegység (Kremnické vrchy), Óhegyi-Tátra (Starohorsé vrchy), Tajó (Tajov), Királyka (Králiky), Kordéháza (Kordíky), Török (Turecká), Úrvölgy (Špania dolina). Besztercebánya (Banská Bystrica) a városközeli és szélesebb környékére vezető jelzett turistaösvények kiindulópontja is. Kitűnő sípályák sokasága van a környéken: Dóval (Donovaly), Šachtičky, Török (Turecká), Kékellő (Krahule), Királyka (Králiky), Szielnici-rét (Sielnická požana) stb.
    A régió további fontos városa a 23 ezer lakosú Breznóbánya (Brezno). A levéltári okiratokban először 1265-ben említik, 1655-ben szabad királyi várossá emelkedett. A négyszög alakú főtér domináns épületei a harangláb, az 1785-ben épített templom és az 1790-ből származó régi városháza, amelyben ma a Felső-Garami Múzeum (Horehronské múzeum) található. A múzeumban megcsodálhatjuk a helyi népviseletet, hímzéseket és fafaragásokat. Minden év májusában egy zenés-irodalmi verseny zajlik itt.
    Breznóbánya (Brezno) fontos vasúti és közúti csomópont. Földrajzi helyzetéből eredően kitűnő kiindulópont a környék fontos turista- és síközpontjaiba: Chopok-dél (Chopok-juh), Sebesér (Bystrá dolina), Krpáčovo), Vámosfalu (Mýto pod Ďumbierom), Ördöglakodalma (Čertovica). Az Alacsony-Tátra (Nízke Tatry) főgerince és a Vepor-hegység (Veporské vrchy) pazar gyaloglásokat kínál. Az Alacsony-Tátra önmagában is nemzeti park, a keleti vége a Királyhegy (Krážova hoža) alatti Garamfőig (Telgárt) terjed, ahol a Szlovák-paradicsom (Slovenský raj) Nemzeti Parkkal határos. Breznóbánya közelében több érdekes települést is meglátogathatunk: az emésztőszervi megbetegedések gyógyítására hivatott Borosznófürdőt (Kúpele Brusno), a II. világháború áldozatainak emlékművét Garamnémetfalván, Felsőszabadit (Horná Lehota), a Feketebalogba (Čierneho Balog) vezető felújított keskeny nyomtávú vasutat Károlytelepen (Chvatimech), a biatlon-stadiont Cserpatakon (Osrblie), a (sebeséri barlangot (Bystrianska jaskyňa)), a Božena Němcováról elnevezett forrást Vackon (Bacúch), Garamszécsen (Polomka) különös népviseletet és tájszólást találunk, a vasúti köralagutat Garamfőn (Telgárt), a jellemző felső-garam-völgyi faházakat, a Garam vízfolyásának éles kanyarulatait és Besník alatt a Garam forrását.
    A Garam a legnépszerűbb evezős víziút, mivel nem épült rajta sok vízmű. Általában Breznóbányától kezdik a csónaktúrát, magasabb vízállásnál már Helpánál (Hežpa), és ez egészen a Dunáig tart, kivéve a Lévától északnyugatra fekvő Nagykoszmály (Vežké Kozmálovce) körüli szakaszt, ahol egy vízerőmű van.
    A Felső-Garam régió Liptóval (Liptov) és a Szepességgel (Spiš) Szlovákia legvonzóbb és leglátogatottabb régiója. Turistaközpontjait egész év folyamán látogathatjuk. Turizmust és kerékpározást minden ismert központban lehet űzni. A fő történelmi emlékek a Felső-Garam régiója központjában találhatók: Besztercebányán (Banská Bystrica), Zólyomlipcsén (Slovenská źupča), Garamszegen (Hronsek). Az Úrvölgyben (Špania dolina) a népi építészet múzeuma található, az egész régióban él a népi tradíció, a népdalok és szokások, pl. Garamszécsen (Polomka), Helpán (Hežpa), Királyhegyalján (Šumiac), Vámosfaluban (Mýto pod Ďumbierom), Feketebalogon (Čierny Balog). A régióban több ásványvízforrás található és néhány hozzájuk kapcsolódó fürdő, pl. Brusznófürdő (Brusno). A kis gőzvasút Károlytelepről (Chvatimech) Feketebalogra a régió immár elválaszthatatlan látványossága.


         

       

A Felső-Garam-medencét bemutató honlapom segítségével
szeretettel hívom meg Önt Szlovákia e gyönyörű szegletébe.
Isten hozta!
Rudolf Kukura

    Szerzők | Szabályok és árak | Webmaster    
Időjárásjelentés | Ártájékozató

Szepesség | Gömör | Liptó | Felső-Garam-régió | Szlovák paradicsom | Magas-Tátra | Alacsony-Tátra | Bélai-Tátra
Pienin-hegység | Szepesi vár | Szent Jakab-templom | Lublóvár | Krasznahorka | AquaCity | Besenyőfalu | Tatralandia | Ménhárd | Felsőzúgó

Minden jog fenntartva. A honlapunk tartalmának másodközlése, bármilyen adatkezelő programokba való bevitele csak a jogtulajdonos engedélyével szabad ©.
A honlap kinyomtatása saját szükségletre megengedett, a kinyomtatott oldalak sokszorosítása tilos.